Foto: SVT/TT

Begränsat spelutbud föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Svensk idrott och Svenska spel lämnade på onsdagen över sina förslag för att motverka matchfixning till spellicensutredningen.

Bland förslagen finns inrättandet av en nationell plattform som ska vara ett forum som på övergripande nivå ska sammanställa, analysera och samordna arbetet mot matchfixning. Det föreslås också ett begränsat spelutbud.

– Idrotten ska helt enkelt få ett större inflytande över vilka spel som ska erbjudas, säger Anders Hübinette, Svenska fotbollsförbundets jurist, till SVT.

Uppgjorda fotbollsmatcher

– Vi tycker till exempel inte att man ska kunna spela på lägre nivåer eller att man ska kunna betta på antal utvisningar eller inkast. Det är moment som är väldigt lätta att manipulera men som kanske inte har så stor betydelse för slutresultatet.

Lämnas till regeringen

Spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden föreslås också motverka matchfixning genom övervakning, samverkan och informationsdelning.

Spellicensutredningen, som utreder hur en ny reglering av spel och lotterimarknaden bör utformas, ska lämna sitt betänkande till regeringen den 31 mars 2017.

– Vi hoppas och tror att det finns stöd för det här politiskt och att utredarna kommer gå vidare med våra förslag, säger Anders Hübinette.

Antal fall ökar

Enligt förbundet har antalet misstänka matcher ökat kraftigt de senaste åren och matchfixning är ett svårutrett brott. Senast i helgen stoppades spel på en division 2 match mellan Nybro IF och Skånelaget BW 90 då det uppstod misstankar om läggmatch.

Går det helt att stoppa matchfixning?

Det kanske inte går att stoppa totalt men det går att minimera det och det jobbar vi stenhårt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet