• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Nellie Lagerqvist, begravningsentreprenör på Wikholms begravningsbyrå. Foto: Ida Svensson/SVT

Så förändrar corona begravningsbranschen: ”Mindre ceremonier”

Publicerad

Livesända begravningar, ceremonier utomhus och framskjutna minnesstunder. För begravningentreprenörerna har förutsättningarna ändrats rejält under coronapandemin.

I vanliga fall får de anhöriga sitta ner i lugn och ro, ofta med en kopp kaffe i handen, och planera begravningen tillsammans med någon från begravningsbyrån. Men det går inte nu, istället får många beslut tas på distans.

– Vi kan bara ta emot tre personer på våra kundmöten på plats för att vi ska kunna sitta på avstånd och alla måste vara friska när de kommer hit, säger Nellie Lagerqvist, begravningsentreprenör på Wikholm begravningsbyrå i Oskarshamn.

Hon tyckte att det var svårt i början att inte kunna ta emot de anhöriga som hon brukar och kunna ta i hand.

– Att mötas för första gången och stå två meter från varandra är annorlunda. Jag är van vid att kunna ha ett varmare bemötande.

Närmsta familjen

Under de allra flesta begravningsannonserna i tidningen står det numera att begravningen sker inom familjen eller i kretsen av de närmaste. Många väljer att minskar ner antalet begravningsgäster själva.

– Många är väldigt medvetna och förstår direkt att de måste anpassa begravningen. En del känner sig ledsna över situationen. 

Ett alternativ om inte alla kan komma till kyrkan är att delar av begravningsgudstjänsten filmas och kan visas efteråt.

En del väljer kremation för att kunna vänta med en avskedsceremoni tills restriktionerna ändras och fler kan vara med.

Ceremoni utomhus

En möjlighet är att ha begravningen och även minnesstunden utomhus för att minska risken för smitta.

– Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för de anhöriga, säger Nellie Lagerqvist.

I klippet får du höra mer om hur det är att jobba som begravningsentreprenör nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.