Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet vad kunderna tycker om att den enda större bemannade macken på Öland stänger. Foto: SVT

Bemannad mack i Färjestaden stänger – lagom till skördefesten

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen bommar Circle K i Färjestaden igen sin butik för gott – och därmed försvinner den enda bemannade bensinmacken på hela södra Öland. Stängningen sker lagom till en av de största evenemangen på hela året: Ölands skördefest.

Den bemannade macken i Färjestaden har funnits sedan 1960-talet men kommer från och med alltså onsdag eftermiddag att vara en obemannad sådan under Circle K-varumärket Ingo. Samtidigt väntar ett av öns största event.

– Taskig timing skulle jag vilja säga, säger Peter Marklund, näringslivschef på Mörbylånga kommun.

Sista på södra Öland

Beslutet följer en nationell trend. Sedan millennieskiftet har drygt 1100 bemannade bensinstationer, så kallade servicestationer, försvunnit i Sverige (se faktaruta).

Förutom en mindre lokalt ägd servicebutik i anslutning till OKQ8s automatmack i Mörbylånga finns nu bara två bemannade stationer på hela Öland: OKQ8 i Borgholm och Högbystoppet i Löttorp.

– Det är jättetråkigt förstås. Det är viktigt både för besökare och de som bor året runt att det finns servicestationer utspridda över ön. Man kan tycka att de här större aktörerna borde känna ett visst samhällsansvar också, säger Peter Marklund.

Circle K: ”Nått vägs ände”

Circle K skriver i ett mejl till SVT att beslutet att lägga ner macken i Färjestaden beror på dålig lönsamhet.

”Vi har full förståelse för att detta påverkar människor och vi har försökt vända resultatet under en lång tid men tyvärr har vi nått vägs ände och omsättningen är för låg” skriver Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Circle K har kontrakt på lokalerna i ytterligare två år. Enligt Peter Marklund pågår nu förhandlingar mellan fastighetsägaren och bolaget om framtiden för den centrala tomten i hamnen.

Antal servicestationer i Sverige från år 2000 – 2023

2023: 784 st

2020: 793 st

2015: 912 st

2010: 1104 st

2005: 1649 st

2000: 1894 st

källa: drivkraftsverige.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.