Lilian kramas om av Niklas Isaksson som larmade 112 när hon fick en stroke. Foto: SVT

Bemötandet av Lilian väcker starka reaktioner

Publicerad

Lilians berättelse om hur hon behandlades som en knarkare när hon fått en stroke kommenteras flitigt i sociala medier. En del av inläggen beskriver egna erfarenheter av liknande händelser – andra blir upprörda eller besvikna.

Lilian Rönn menar att hennes tatueringar och rosa hår gjorde att hon betraktades som en knarkare av ambulanspersonalen när hon fått en stroke. Hennes berättelse har väckt starka reaktioner i sociala medier.

LÄS MER: Lilian fick stroke – kände sig utpekad som knarkare

Strokelarm

”Skrämmande” och ”hemskt...” är återkommande kommentarer på SVT Nyheter Smålands Facebooksida.

”Det ska inte hänga på vilken hårfärg man har eller på tatueringar om man ska få korrekt medicinsk bemötande eller ej. Ambulanspersonalen bör lämna sina fördomar hemma eller allvarligt fundera på att byta yrke.” skriver en person.

DISKUTERA: Har du egna erfarenheter eller vill dela med dig av dina åsikter?

Flera har även egna berättelser om hur de behandlats illa av vårdpersonal.

En kvinna vid namn Sussann uppger att hennes mormor var med om något liknande. ”Vad som också är hemskt är uppfattningen om att man ska behandla människor som tagit en överdos eller druckit för mycket på det här sättet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strokelarm

Mer i ämnet