Berusat vildsvin däckade i familjen Bernfalks källare

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Bernfalk som bor utanför Vissefjärda i Emmaboda kommun fick sig en smärre chock när de upptäckte ett märkbart berusat vildsvin som vinglade omkring i trädgården. Till slut däckade den 110 kilo tunga besten i deras källare.

– Jag och barnen befann oss på baksidan av huset när min man som var på framsidan ringde och skrek att vi skulle fly. Jag hörde inte vad han sa utan trodde att det brann, säger Karin Bernfalk.

Hon bor tillsammans med sin man och tre barn en bit utanför Vissefjärda. När de blev varse om att det handlade om ett vildsvin som befann sig på deras tomt tog nyfikenheten över.

Dunsade in i saker

– Vi stod uppe på trappan och tittade. Han betedde sig så märkligt. Han dunsade rakt in i vår bil och välte våra utemöbler. Förmodligen hade han ätit sig full på jästa äpplen eller plommon, säger Karin Bernfalk.

Visserligen är familjen vana vid att känna av vildsvinens närvaro, men knappast på det här sättet.

– Vi bor ju på landet bland åkrar och skog så vi har ju haft vildsvin tidigare på tomten som bökat sönder gräsmattan och ätit frukt som fallit från äppelträden som vi har, säger hon.

Efter att ha vinglat omkring i familjens trädgård irrade vildsvinet sig in genom en källardörr till huset och däckade i källaren.

Kallade på jägare

– Vi hörde ju hur han bökade omkring där nere, säger Karin Bernfalk.

Som väl är har familjen ingen inredd källare, mer som en jordstampad sådan. De visste inte alls vad de skulle ta sig till men insåg att de var tvungna att ringa in jägare.

– Jägarna gick ju fram och försökte peta liv i honom och till slut fick de ut honom.

Vildsvinet avlivades sedan ute på gården.

– Visst har vi märkt att vildsvinen blivit mindre rädda för människor men det här var speciellt, han var totalt bortkopplad, säger Karin Bernfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.