Emåmejeriet kan nu säljas. Foto: SVT

Beskedet: Emåmejeriet klart för försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Det konkursdrabbade Emåmejeriet är nu klara för försäljning. Om köparen fullföljer betalningen blir den nya ägaren Smålandsmejeriet.

Fordringsägarna och tillsynsmyndigheten i konkurser har nu sagt sitt och tillåter en försäljning av det konkursdrabbade Emåmejeriet.

– Fordringsägarna har accepterat budet, säger konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson.

Det finns nu inget som stoppar en försäljning. Enligt konkursförvaltaren ska köparna, Smålandsmejeriet AB, fortsätta bedriva verksamheten med samma personal. Totalt berörs 14 tjänster.

Affären är nästan klar, det som saknas är själva betalningen. Om pengarna kommer in kan tillträde ges redan kring påsk.

En snabb affär

I fredags hade konkursförvaltaren inte sett avtalet, som blev omskrivet i medier som att affären var klar. Det var först på lördagen som avtalet skickades över.

Att ett avtal redan stod klart i nära anslutning till konkursen tillhör inte det vanliga. Vilket var den största anledningen till att affären kunde gå så snabbt, berättar Gabrielsson.

– Det som är lite ovanligt är att affären är klar innan. Normalt sett går vi ut och försöker hitta en köpare, säger han och fortsätter:

– Min spekulation är att det beror på att det handlar om processindustrin. Ett sådant här bolag kan inte stanna av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.