Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Walldén (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden berättar om besparningarna i Ljungby kommuns skolor. Foto: SVT/Rbecca Karlsson

Besparingar inom skolan i Ljungby kommun – 5,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Högre elpriser, dyrare skolskjutsar och förändrade statsbidrag är några av de faktorer de styrande i Ljungby kommun pekar på när när det gäller varför de måste spara in på skolorna. Det kommer bland annat innebära att man behöva minska antalet elevassistenter på skolorna.

Under torsdagen meddelade barn-och utbildningsnämnden i Ljungby kommun att den ekonomiska prognosen pekar mot ett underskott på 15,7 miljoner kronor vid slutet av året. Nu ska man spara in på 5,8 miljoner, bland annat genom att skära ner antalet elevassistenter i skolorna.

– Vi har valt att prioritera våra utbildade pedagoger i första läget och då ser vi att det här är den enda möjligheten vi har för att inte behöva röra på pedagogsidan, säger Emil Torstensson (KD), vice ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Hör ordförande och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden om besparingarna i klippet ovan.

– Kostnaden för elevassistenter ska minska med 2 miljoner kronor

– Fördela resurser från statsbidraget ”likvärdig skola” för att kunna behålla befintligt riktvärde för antal elever/lärare på 11,0. Beräknad besparing är 3 miljoner kronor.

– Minska personal tillfälligt inom öppna förskolan

– Pausa barnomsorg på obekväm arbetstid

– Upphöra med viss certifiering och subventionering av körkort på gymnasiet

Källa: Ljungby kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.