Kristoffer Holt är medieforskare vid Linnéuniversitetet. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Betydelsen av alternativ media underskattas

Publicerad

Alternativa medier, som ofta anklagas för att hetsa mot minoriteter och sprida anonymt hat, spelade nyligen en stor roll i presidentvalet i USA. Etablerade medier missade helt hur många av väljarna som fick sin information inför valet den vägen. Kristoffer Holt på Linnéuniversitetet i Kalmar har forskat på misstro mot traditionella medier.

Kristoffer Holt har granskat innehållet på sajter som Avpixlat och Fria tider. Sajter som lanserar sig som sanningssägare jämfört med traditionell media, och har en tydligt invandringskritisk agenda.

– Man menar att det finns en censur i etablerad media. Att man lägger saker och ting till rätta och undviker att berätta om vissa saker. Helt enkelt att man ljuger för läsaren.

Han säger också att tonläget på sajterna gör att sättet den allmänna debatten förs på påverkas.

– På sajterna är det väldigt högt tonläge. Det handlar mycket om vi och dem. Det gör att även den offentliga debatten får mer karaktär av sandlåda och att man gärna sätter stämplar på varandra istället för att diskutera sakligt.

Underskattar betydelsen

Ofta handlar det om att de etablerade medierna underskattar betydelsen av de alternativa medierna, nu senast i presidentvalet i USA.

– Där var det många som helt missade att många av väljarna faktiskt vänder sig till alternativa medier för att få information, något som påverkade valresultatet.

Även i Sverige finns det ett missnöje med etablerade medier.

– Många anser att det är en för snäv bild som speglas i media och att för få personer får komma till tals. Även om inte misstron är lika stark här som i exempelvis USA visar undersökningar att många svenskar misstror framför allt den bevakning som görs av invandringen.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.