Borgholms kommun inför bevattningsförbud ända fram till 30 augusti. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bevattningsförbud i Borgholm: ”Vattenförbrukningen mer än fördubblas på sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första maj råder det bevattningsförbud i Borgholms kommun. Men i grannkommunen avstår man från ett förbud.

– Borgholms vattenförbrukning mer än fördubblas på sommarveckorna, säger Markus Wertwein-Ros, vd för kommunbolaget Borgholm energi.

Från och med första maj och under hela sommaren är det förbjudet att använda Borgholms kommunala vatten till bevattning av trädgårdar och gräsmattor. Förbudet gäller även påfyllning av pooler på mer än 3 kubikmeter.

Men det är inte bara problematik med torka och grundvatten som ställer till det.

Borgholm

– Borgholms vattenförbrukning mer än fördubblas på sommarveckorna, säger Markus Wertwein-Ros och fortsätter:

– Det finns tekniska svårigheter med att dimensionera ett ledningsnät som har en så hög sommarbelastning, jämfört med den låga vinterbelastningen. Vi är dimensionerade för en normal vattenförbrukning utan bevattning sommartid.

Bevattningsförbudet i Borgholms kommun gäller till 30 augusti.

Inget förbud i grannkommunen

Men i grannkommunen Mörbylånga har man än så länge inte satt något förbud. Fler turister i Borgholm och andra tekniska förutsättningar är två av anledningarna till bevattningsförbudet, menar Borgholms kommun.

– Jag tror att vi har olika förutsättningar, hur våra anläggningar är byggda och dimensionerade är en sak. Antal besökare tror jag också är en orsak, säger Markus Wertwein-Ros.

KLIPP: Tre sätt att spara vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet