• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: Arkivbild TT

Risk för körförbud när nya besiktningsregler börjar gälla

Publicerad

Reglerna för när din bil ska besiktas förändras i maj och enligt Transportstyrelsen gäller det att ha koll på när bilen ska besiktas enligt de nya reglerna, annars riskerar din bil körförbud.

Det är inte längre sista siffran på registreringsskylten som ska styra inom vilken period ett fordon ska besiktas. För något äldre bilar ska alltid bilen besiktas inom 14 månader efter den senaste besiktningen. Men i glappet mellan de nya och gamla reglerna menar Transportstyrelsen att tusentals bilar riskerar att få körförbud om inte ägarna har koll på när bilen ska besiktas.

De nya besiktningsreglerna börjar gälla i maj och då får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som kan ligga närmare i tid än vad som tidigare var förväntat.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktiningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Riskerar körförbud

Enligt statistik från Transportstyrelsen får drygt 16 600 fordon i Kalmar län en ändrad besiktningsperiod och i Kronobergs län 12700.

Av de fordon som ligger i farozonen för att få körförbud har 350 fordon besiktats i Kalmar län och 300 i Kronobergs län, enligt Transportstyrelsen.

Ny besiktning inom 14 månader

Enligt de nya besiktningsreglerna är det inte längre slutsiffran som styr när det är dags för besiktning, utan olika tidsintervaller. En ny bil ska besiktas första gången senast 36 månader efter att den togs i trafik första gången, andra gången senast 24 månader efter och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.

Att en bilägare är bunden till en viss tidsperiod på året försvinner alltså, i stället är det alltid senaste 14 månader efter senaste besiktning som gäller om bilen varit i trafik några år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer