Foto: Nathea Anemyr/TT

Noelle gör succé som lucia – får stöd av Jonas Gardell

Publicerad

På bara några dagar har bilden på Noelle som lucia fått stor spridning i sociala medier. ”Alla lucior behöver inte se likadana ut”, säger Nathea Anemyr som lagt ut bilden på sin syster. Genom Jonas Gardell har bilden nu nått fler än 20.000 personer.

Det var Svenska Downföreningen som 2014 tog initiativet till Rocka sockorna för att uppmärksamma människors olikheter. Ett år senare uppmanade Nathea Anemyr, vars syster har Downs syndrom, skolor via sociala medier att bli en del av kampanjen.

Nu har 13-åriga Nathea Anemyr, som bor i Vimmerby, tagit en bild på sin 16-åriga syster när hon är lucia. Bilden har Nathea sedan lagt ut i sociala medier där hon vill visa att ”annorlunda är bra” och att alla lucior inte behöver se likadana ut.

– Jag har aldrig sett någon ”annorlunda” lucia på tv eller i något annat luciatåg. Varför måste det alltid vara ett sådant skönhetsideal? frågar sig Nathea Anemyr.

”Känns helt fantastiskt”

Artisten Jonas Gardell är en av dem som har plockat upp bilden och lagt ut den på sin egen sida i sociala medier.

– Det känns helt fantastiskt! Genom kändisar når man ju ut till väldigt många människor. Det blev som en chock först när jag förstod att Gardell hade lagt ut bilden, säger Nathea Anemyr.

Nathea Anemyr (längst till höger) tillsammans med sin syster Noelle Anemyr. Foto: Nathea Anemyr/Laila Villebeck

Förutom respons via Jonas Gardell har familjen fått respons både från lokala medier och från privatpersoner som har hört av sig.

– En person hörde av sig och berättade att ”jag fick inte vara Lucia för att jag sitter i rullstol”, säger Nathea Anemyr som tycker det är viktigt att de berättelserna kommer fram.

Inget planerat

Själv har hon ingen plan för vad nästa steg blir när det gäller publiceringar som ska få stor spridning i sociala medier.

– Vi får se vad nästa grej blir. Det är inget jag har planerat, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer