89 Bilder från bildkonstnärer i hela norden visas just nu här på Ljungbergmuseet i Ljungby Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Porträttutställning på Ljungbergmuseet

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Porträtt Nu!” på Ljungbergmuseet i Ljungby visar 89 porträtt som har valts ut av nästan 1200 verk.

Det är femte gången som Ljungbergmuseet visar Porträtt Nu! Det är ett samarbete med Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs Slott i Hillerød. Utställningen visades först där i våras och nu i höst kan man se den på Ljungbymuseet, men då visas bara de Nordiska verken.

TV: Se inslaget om utställningen här

Utställningen är också en tävling och som vill stimulera porträttkonsten. Pontus Ljungberg är chef för Ljungbergmuseet och han är en av dem som har ingått i juryn som varit med och valt ut de bästa verken.

– Jag var den enda som kom in med en konstnärs ögon. Alla de andra i juryn är konstvetare och akademiker. Jag inbillar mig att jag har en liten annan ingång när jag ser på bilder. Det  tror jag har varit berikande, säger Pontus Ljungberg.

En spännande utställning

Pontus Ljungberg tycker att det här har blivit en fantastisk och spännande utställning. Han tycker också att han har märkt bland sina besökare att de är väldigt fascinerade av alla porträtt .

– Man jobbar ganska enhetligt och framförallt måleriet är fotorealistiskt.  Det är så här man jobbar just nu och  tanken med den här utställningen är att den ska spegla den samtida nordiska porträttkonsten säger Pontus Ljungberg.

Utställningen hänger kvar på Ljungbergmuseet till den 29 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.