Under fredagen berättade åklagaren om utredningen kring den brottsmisstänkta föraren. Foto: Helmuth Petersson/SVT

Föraren begärs häktad för dödskrocken på Öland

Uppdaterad
Publicerad

En mamma med barnvagn och två lite äldre barn var en hårsmån från döden. Strax innan cykelkrocken på Öland i onsdags höll bilföraren i 55-årsåldern på att köra på en annan familj som var ute och gick på vägen. Nu begärs mannen häktad.

På onsdagen dödades en mamma och hennes son, och pappan och ett barn skadades då en man i 55-årsåldern körde på dem då de var ute och cyklade.

Det visar sig nu att en annan familj också var i stor fara, alldeles före den tragiska kraschen. Mannen, som sitter anhållen, misstänks nu även för att ha utsatt den familjen för allvarlig fara.

Mörbylånga

– Det var ytterligare en familj som var nära att bli påkörd, säger Kjell Janneson, kammaråklagare i Kalmar, som har hand om ärendet.

Mamma med barnvagn och två barn

En mamma med barnvagn och två lite äldre barn, ett i tonåren och ett strax under tonåren, var ute och gick på vägen då mannen susade förbi i hög fart.

– De blev så klart chockade. Det var bara centimeter mellan dem och bilen.

Mannen är nu anhållen misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande av annans död i två fall, grovt vållande av kroppsskada och framkallande av fara för annan i fem fall, berättar han.

Inväntar provsvar om drograttfylla

Mannen är dock inte misstänkt för rattfylleri, och huruvida mannen varit drograttfull är ännu inte klart.

– Vi vet inte det ännu, prov har tagits och vi får svar i veckan.

Mannen begärs nu häktad, och enligt Kjell Janneson kommer häktningsförhandlingen att hållas under söndag förmiddag. Rättegången mot mannen kommer dock antagligen att dröja.

– Min gissning är att det kommer att dröja minst en månad innan den kan börja. Det är en massa tekniska undersökningar som ska göras, säger Kjell Janneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet