Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En bigård i Småland Foto: Symbolbild bigård / T.Keller SVT

Dödlig bisjukdom hittad i Gamleby – tvingas bränna bisamhällen

Uppdaterad
Publicerad

I Gamleby i Västerviks kommun har den fruktade bisjukdomen Amerikansk yngelröta upptäckts hos en biodlare. Nu finns det rädsla för att sjukdomen redan hunnit sprida sig vidare

– Det är den otäckaste och viktigaste sjukdomen att hålla koll på, säger Anders Eliasson, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen.

Sjukdomen förvandlar binas larver till en illaluktande smet och nu oroar sig Länsstyrelsen för att den ska ha spridit sig i området. Bisamhället som drabbades av sjukdomen är nu bränt.

– Risken är att den redan spridit sig innan vi hann göra det, säger Anders Eliasson, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen.

Kan leva i 100 år

Sjukdomen beskrivs som långlivade bakterier som kan finnas kvar i ett bisamhälle i upp till 100 år om det inte skulle upptäckas. Det lättaste sättet för biodlare att upptäcka sjukdomen är att hålla koll på larver som blir bruna istället för vita.

– Det är så viktigt att höra av sig till bitillsynsmannen vid minsta misstanke, säger Anders Eliasson.

Han säger att det kan bli konsekvenser av att man hittat sjukdomen så välutvecklad i Gamleby. Ett omfattande smittspårningsarbete ska nu utföras i området.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.