Björn Gidstam är känd som målare, tecknare, grafiker och författare. På söndag porträtteras han i en ny dokumentär på SVT2 klockan 20.00. Foto: Peter Magnusson SVT

Björn Gidstam porträtteras i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och bildkonstnären Björn Gidstam från Urshult har i snart 50 år dokumenterat det småländska kulturlandskapet. Nu är det dags för honom att dokumenteras i en ny film på SVT.

Det är SVT-journalisten Jan-Eric Lundberg som ligger bakom filmen: Björn Gidstam – en känd doldis, som premiärvisas på SVT på söndag klockan 20. 

– Jag träffade Björn första gången redan 2003 när jag gjorde ett nyhetsreportage. Då föddes iden att jag ville göra en film om honom i framtiden, säger Jan-Eric Lundberg. 

Tingsryd

Verksam i 50 år

Björn Gidstam som är känd som målare, tecknare, grafiker och författare flyttade ner till Småland från Stockholm. På 70-talet började han dokumentera det svenska kulturlandskapet och har fortsatt i snart 50 år – hittills har det blivit 14 böcker.

– Jag såg vad som höll på att hända med det svenska odlingslandskapet som var under förvandling. Jag ville dokumentera det på mitt sätt. Och det finns inget mer genuint bondelandskap än det i Småland, säger Björn Gidstam.

I klippet ovan får du smakprov från dokumentären Björn Gidstam – en känd doldis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet