Dan Eliasson och Bo Frank. Foto: TT

Moderattoppen kräver rikspolischefens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Dan Eliasson har gått ut öppet med att han inte gillar Sverigedemokraternas politik. Det uttalandet blev för mycket för Växjös kommunalråd Bo Frank (M), som nu vill att han avgår.

– Han är en katastrof och ett sänke för svensk polis. En myndighetschef kan inte ha privata åsikter, säger Bo Frank och tillägger:

– Dan Eliasson bör avgå omgående.

Rikspolischefen har flera gånger tidigare uttryckt att han ogillar SD. När han var chef för Försäkringskassan sa han att SD:s politik gjorde honom kräkfärdig. Men det var när han intervjuades av tidningen Expressen i Almedalen som han formulerade det som möttes av en proteststorm:

”En merit”

Han skulle se det som en merit om Jimmie Åkesson krävde hans avgång, sa han. För han gillar inte sverigedemokraternas politik.

Det uttalandet fick många att se rött – inte bara bland sverigedemokraterna. Närpolischefen Anders Karlsson i Ljungby, Älmhult och Markaryd skrev ett öppet brev till Dan Eliasson på sin facebooksida. Ditt uttalande anstår inte en rikspolischef, skrev han.

Krönikören Lotta Gröning undrade i Expressen hur människor ska kunna ha tillit till polisen med en sådan chef. Och kriminologen Leif GW Persson skriver att han själv blir störd av att behöva ta SD:s politik i försvar, men han tycker att Dan Eliasson ska be Åkesson om ursäkt och hålla käften i fortsättningen – annars riskerar han att få sparken.

”Inom poliskåren finns alla partier”

– En myndighetschef kan inte ha klart uttalade politiska åsikter, menar Bo Frank. Jag vet att det inom poliskåren finns det folk som röstar på olika partier, sannolikt alla partier som finns i Sveriges riksdag och då kan man inte ha en myndighetschef som framstår som väldigt partipolitisk.

Uttalandet sammanfaller med allt hårdare kritik från flera håll – bland annat från polisfacket – mot arbetsförhållandena inom polisen och mot bristande resurser. I veckan beskrev polisfacket i Växjö den här sommaren som den värsta nånsin när det gäller bemanningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.