Foto: Jonas Ekströmer / TT

Boende i delar av Mönsterås kommun uppmanas koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen uppmanade Mönsterås kommun att invånarna som får sitt vatten från Finsjö vattenverk ska koka sitt vatten.

Det är de senaste vattenproverna av det kommunala vattnet vid Finsjö vattenverk som visar att det finns förhöjda bakteriehalter i vattnet, det skriver kommunen på sin hemsida.

Vattnet är otjänligt att dricka och behöver dessutom kokas före tandborstning.

Rekommendation tills vidare

Vattnet går dock fortfarande till exempel att använda vid dusch, tvätt och disk, men ska kokas innan det används i matlagning eller för att dricka.

Kommunens rekommendationer gäller från torsdag den 25 juli och fram tills nya godkända provresultat har samlats in. Nya provsvar väntas på lördag och i början av nästa vecka.

Här är orterna

Enligt kommunens uppmaning ska boende i Mönsterås, Oknö, Finsjö, Fliseryd, Mönsterås-Torp, Hammarglo och delar av Timmernabben (Varvsvägen och norrut) koka sitt vatten.

Även vattensamfälligheterna i Gårö, Nydala och Ödängla berörs.

Det här gäller när kommunen uppmanar att koka vattnet

Livsmedelsverket har sammanställt olika punkter för vad som gäller när en kommun uppmanar sina invånare att koka sitt vatten.

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.