17 äldre sjuka i lunginflammation

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i början av oktober har 17 äldre insjuknat i lunginflammation vid två äldreboenden i Hjorted, söder om Ankarsrum i Västerviks kommun. Fyra av dem har behövt sjukhusvård.

Det var personal på boendena som uppmärksammade att flera ur personalen och bland de boende insjuknade i lunginflammation.

– Det har börjat som en vanlig förkylning med luftvägsinfektion och i efterförloppet utvecklats till lunginflammation. Personalen reagerade då på att det var flera på samma ställe som blev sjuka, säger Monia Ålstam, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hur allvarligt sjuka har de blivit?

– Det är olika. En del har blivit sjukare än andra. Fyra har behövt att uppsöka sjukhusvård.

Det är oklart var smittan startat och hur många ur personalen som drabbats. Så sent som i fredags fick en person antibiotika mot sjukdomen. Nu arbetar personalen med att försöka begränsa smittspridningen och de som insjuknat är under behandling.

– Normalt sett så jobbar personalen på båda boendena men nu jobbar de uppdelat på var sitt. Vi arbetar nu med förebyggande åtgärder och är noggranna med handhygienen. Sedan är det viktigt att anhöriga som har förkylningssymptom stannar hemma och inte besöker boendena, säger Monia Ålstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.