Många äldre får flytta in till större boenden i centrum. Foto: SVT

Boende i Oskarshamn kritiska till nedläggningen av äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Oskarshamn tog under onsdagen beslut om att lägga ner tre äldreboenden i kommunen. Två i Misterhult och ett i Oskarshamn. Planen är att de äldre istället ska bo på större enheter inne i Oskarshamn. Något boende och personal är kritiska till.

– Jag tycker de ska låta oss bo kvar här, vad ska vi i stan och göra när vi inte vill bo där? Vi bor minst lika bra här, jag tror vi bor bättre här än hur vi kan bo i stan, säger Elis Enbuske, boende på Ängsbacken i Misterhult.

30 miljoner kronor ska sparas in under två år av socialnämnden i Oskarshamns kommun. Efter att ha sparat nästintill 50 miljoner under den förra mandatperioden blir det enskilda verksamheter som får ta smällen när socialnämnden återigen behöver spara. Istället föreslås att många äldre ska flytta in till Oskarshamns centrum, till större boenden.

Många små boenden

– Oskarshamn skiljer sig från många andra kommuner. Vi har en struktur med många små boenden vilket ger en stor driftskostnad per dygn. Samtidigt investerar vi 84 nya platser på Hantverksgatan och Solbacka. Det tillförs alltså nya platser och ingen personal blir utan arbete. Däremot tvingas vi att lägga ner boenden i ytterområdena, säger Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden Oskarshamns kommun.

Beslutet ska inte påverka de fyra andra boenden som ligger utanför Oskarshamn, det vill säga ett vardera i Påskallavik, Bockara, Figeholm och Kristdala.

Innan förslaget definitivt är klubbat ska det passera kommunstyrelsen och till slut kommunfullmäktige i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.