Mian Lodalen Foto: TT

Boken om hur du blir lesbisk

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor lever bättre i lesbiska förhållanden än med män. Det är Mian Lodalen övertygad om och har därför skrivit boken ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk”.

– För dem som tänker: har jag verkligen utnyttjat hela min sexuella potential eller är det så att det finns några dörrar kvar att öppna? Då är det här rätt bok, säger Mian Lodalen i Gomorron Sverige.

Boken ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk” har Jönköpingsfödda Mian Lodalen skrivit tillsammans med Matilda Tudor som är medieforskare vid Södertörns högskola.

De menar att de ofta hör heterosexuella kvinnor klaga på sina män att de inte gör tillräckligt hemma och suckande säger kvinnorna att de också önskar att de var lesbiska.

– Ja, men bli det då, säger Mian Lodalen.

Mer frihet i lesbisk relation

Hon tycker att samhället uppmuntrar till heterosexualitet. Men egentligen finns det en gråskala där många kvinnor inte utforskat hela sin sexualitet.

I en lesbisk relation finns det en större flexibilitet i vem man vill och kan vara, jämfört om man lever med en man. Man är också mer jämlika i förhållandet och bättre på att dela på till exempel hemarbetet.

Kvinnor i heterorelationer arbetar ofta heltid samtidigt som de har huvudansvaret hemma.

Dags att släppa barlasten

– Män måste faktiskt skärpa till sig, vi kan inte ha det så här 2014 i Sverige, säger Mian Lodalen.

I boken blandas intervjuer med forskning och en hel del humor.

”Man över bord. Är du en av alla som frågar dig varför du alltid drar det kortaste strået i din heterorelation, som undrar varför du ska vara oavlönad projektledare för din familj. Eller har du redan insett att det är dags att göra sig av med barlasten”, står det på baksidan av boken.

Lärobok för heterosexuella

– Det kommer att ta 200 år innan heteropar är lika jämställda som homopar. Så jag tänker att det här är också en lärobok för heterosexuella, säger Mian Lodalen.

Mian Lodalen var en av de demonstrerande ungdomarna som i början på 80-talet såg till att en del av Tändsticksfabriken i Jönköping blev ungdomshus. Området är i dag ett kulturcentrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.