Polisen på plats för att undersöka det misstänkta paketet Foto: SVT

Ofarligt föremål bakom larmet på DHL i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Runt klockan 17:00 kom larmet om ett misstänkt farligt föremål på DHLs lokaler på Tjuvbackevägen i Kalmar. Polis tillkallades och under tisdagskvällen anlände även polisens bombgrupp. Området ligger i närheten av tågspår och tågtrafiken ställdes därför in under en stor del av kvällen. Under tisdagskvällen konstaterade bombgruppen att föremålet var ofarligt.

Byggnaden utrymdeoch området spärrats av. Avspärrningarna gällde enligt polisen också tågspår som ligger i närheten. Utöver polisen så var även ambulans och räddningstjänst på plats.

– Strax före klockan 18 körde ambulanser in på området, säger Gustav Röriksson, som är SVT:s reporter på plats.

Foto: Gustav Röriksson

Polisen var förtegen om hotet men det ska enligt larmet rört sig om ett farligt föremål och ett misstänkt paket som skulle kontrolleras.

– Vi håller på och spärrar av byggnaden och säkerställer att byggnader i närheten är tomma på personer, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen.

Felaktigt larm

Larmet tilll SOS Alarm handlade från början om en ”explosion”, men de uppgifterna var felaktiga.

– Det har inte varit någon explosion. Vi fick information om att det fanns en risk för att det skulle finnas explosiva ämnen i vår terminal. Då kontaktade vi omedelbart polisen, säger Johan Widman, stabschef på DHL i Sverige.

Hur fick ni larmet till er?

– Det kan jag inte kommentera. Polisen har kontroll på ärendet nu, säger Johan Widman.

Räddningstjänsten lämnade platsen vid halv åttatiden på kvällen.

– Det är ett polisiärt ärende nu. Vi har bara hjälpt till med avspärrningnarna, säger Carl Ekstrand, på räddningstjänsten i Kalmar.

Tågen stoppades

Kalmar länstrafik tvingades stoppa tågtrafiken till och från Kalmar vid sextiden på kvällen. Bussar sattes in för ersätta tågtrafiken. Prognosen var då att trafiken skulle vara igång igen klockan 23 på tisdagskvällen.

Trafikverket meddelade runt halv tio på tisdagskvällen att tåg återigen kan köra till och från Kalmar. Däremot kommer förseningar kvarstå och en del tåg kan vara inställda sedan tidigare.

Avspärrningar hävda

Vid 21.33 kunde polisen ta bort avspärrningarna och konstatera att det rört sig om ett ofarligt elektronikföremål.

– Bombgruppen har varit där och tittat på det här föremålet. De kunde konstatera att det var ofarligt och nu vid 21.33 hävde vi avspärrningarna på platsen, säger Patric Fors.

Vad för sorts föremål, mer än att det var ett elektroniskt sådant vill polisen däremot inte går närmre in på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.