Boende i området säger i förhör att mannen kan ha grävt upp så mycket som 900 ton sand från den här stranden på Öland. Foto: Polisens förundersökning

Bonde på Öland åtalas – kan ha stulit en badstrand

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern åtalas för att ha schaktat bort 20 kubikmeter sand från en strand på nordöstra Öland.
Sanduttagen tros dock ha pågått under många år och har väsentligt förändrat utseendet på området, enligt grannar.

I september 2018 larmade en granne i byn Borgholms kommun om en bonde som grävde upp sand från markägarnas gemensamma sandstrand. Enligt anmälaren transporterades flera ton sand till bondens gård för att användas som strö till korna.

Enligt vittnet, som tog bilder under grävarbetet, hade sanduttagen från stranden pågått i flera år och i princip permanent raderat byns egen badstrand.

Flera hundra ton sand

I förhör vittnar boende i området om att mannen kan ha grävt upp så mycket som 900 ton sand under tre års tid – men bevis för detta saknas.

Redan 2016 anmäldes mannen till länsstyrelsen av grannar för att ha hämtat sand. Då hävdade han, liksom idag, att det huvudsakliga syftet med grävarbetena var att röja upp i ett befintligt dike som länge använts som avvattning av områdets åkrar. Länsstyrelsen valde då att gå på bondens version och lade ner ärendet.

Bonden själv erkänner i förhör att han tagit 20 kubikmeter sand i september 2018 och lagt den på sin gårdsplan, men vill inte kommentera hämtningar av sand som gjorts vid tidigare tillfällen.

Flera rödlistade arter

Borgholms kommun valde att polisanmäla mannen för misstänkt miljöbrott efter ett tillsynsbesök i oktober. Stranden ligger inom strandskyddat område och innehåller flera rödlistade arter, skriver man i anmälan. På gammal dokumentation från stranden kan man också se att utseendet på stranden ändrats markant de senaste åren.

Mannen, som är i 60-årsåldern, åtalas nu för egenmäktigt förfarande. Det yrkas även att mannen ska betala en företagsbot på 20 000 kronor. Åklagaren anser dock inte att det går att bevisa att mannen gjort sig skyldig till något miljöbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer