Kalmarspelarna Emma Jones, Erin Gunther och Tove Enblom är förberedda för den allsvenska debuten. Foto: Kaisa Andersson SVT

Bottentippade Kalmar är redo för damallsvenskan

Publicerad

Försäsongen har kantats av skador och laget tippas sist i serien. På söndag är det dags för allsvensk debut för IFK Kalmar. Men de lag som tror att det blir enkelt att komma till Kalmar är helt fel ute, menar nykomlingarna.

– Man hör att många prata om att vi ska åka ur ligan. Går våra motståndare in med den känslan så kommer de få det tufft, säger yttermittfältaren Emma Jones.

I fjolårets sista match säkrade IFK Kalmar den allsvenska platsen. Efter tre år i elitettan tog man steget upp i Sveriges högsta damliga. Men försäsongen har varit turbulent med skadeproblem som gjort att flera spelare fallit bort. 

Internationell rutin

Truppen har förstärkts med internationell rutin, nu senast med Aivi Luik som har landslagsspel med Australien på sin meritlista.

– Vi har varit lite mindre folk i början på grund av skadorna som gjort att vi fått plocka in ytterligare någon spelare. Men just nu är jag fullt tillfreds med den truppen vi har, säger Jonas Walfridsson som är tränare i IFK Kalmar.

När tränare och spelare träffade journalisterna på damallsvenskans upptaktsträff i veckan trodde en övervägande majoritet att Växjö DFF är den nykomlingen som kommer klara sig bäst. Kalmar tippas av experterna få en bottenplacering.

– Många lag kommer tro att de bara kan anfalla mot oss så vår defensiv blir viktig. Men samtidigt får vi inte glömma vårt offensiva spel för i slutändan handlar det ju om att göra mål, säger Emma Jones.

”Vi har förtjänat vår plats”

– Vi ska vara ödmjuka för uppgiften men samtidigt inte bli rädda och tveksamma. Vi är faktiskt i allsvenskan för att vi har spelat oss hit och förtjänar vår plats, säger Jonas Walfridsson.

En tuff försäsong och experterna emot sig kan bli nödvändig tändvätska när serien drar igång på söndag. Då med säsongens längsta resa – bortaplan i Piteå.

– Det kommer bli en tuff match. Piteå är speciellt tuffa på bortaplan, menar Emma Jones.

– Jag tror att vi kommer kunna stjäla poäng från de flesta av lagen. Jag är förväntansfull och känner mig redo, säger Erin Gunther.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.