• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Mats Carlsson/Braåsgården

Braås får egen ihopfällbar biograf

Publicerad

På lördagen firar Braåsgården 40 år med flera olika evenemang i nyrenoverade lokaler. En av programpunkterna innebär goda nyheter för alla som gillar att gå på bio. Braås ska nämligen få en egen biograf.

– Det är ju jättespännande, Det är ju ett lyft för hela Braås med omnejd med den här unika samlingslokalen och det är ju inte så vanligt på småorter. Det är ju meningen att vi ska har ett större upptagningsområde än bara själva Braås. säger Ingela Blad, ordförande i Braås samhällsförening.

Satsar på kulturen

Braåsgården, där den nya biografen ligger, är nyrenoverad med bland annat en uteterrass mot sjön. I lokalerna kommer det, förutom filmvisning, att bjudas på barnteater, och utöver det har kulturskolan undervisning i huset.

– Vi har aldrig tidigare gjort en sådan storsatsning som nu, säger Ingela Blad.

Foto: Mats Carlsson/Braåsgården

Plats för 200 personer

Man har installerat en ljud- och bildanläggning med biokvalitet, där man kommer att visa film framöver. Men det som skiljer biografen i Braås från andra biografer är att den är ihopfällbar.

– Vi har satt in en teleskopläktare med plats för 200 personer, vilken vi kommer att kunna skjutsa undan och ge plats åt andra verksamheter, säger Mats Carlsson, ordförande i stiftelsen Braåsgården.

Under lördagen pågår också Braåsfestivalen, där en mängd olika evenemang kommer att äga rum på orten. Bland annat kommer dansbandet Larz Kristerz till gården för att bjuda på danskväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.