Butikslokalen i centrala Strömsnäsbruk är helt utbränd och två av fastighetens lägenheter är rökskadade. Foto: Nicklas Henningsson

Butik och lägenheter förstörda i storbrand

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 03.28 på tisdagsmorgonen larmades SOS Alarm om brand i en butikslokal i centrala Strömsnäsbruk i Markaryds kommun. Butiken och tre bilar har blivit helt utbrända och två lägenheter i samma byggnad har rökskadats kraftigt.

Butiken ligger på markplan på Nya Åbrovägen och den kraftiga branden spred sig till två av flerfamiljshusets åtta lägenheter på första och andra våningen ovanför lokalen.

– Även tre personbilar utanför restaurangen är helt utbrända, säger Nicklas Henningsson, jourhavande insatsledare vid Markaryds räddningstjänst vid femtiden.

Markaryd

Rökdykare har genomsökt fastigheten och ingen person uppges ha kommit till skada.

Intensivt släckningsarbete

Under släckningsarbetet började ventilationen ryka från en av lägenheterna och räddningstjänsten arbetade intensivt för att förhindra spridning till bland annat en restauranglokal på markplan.

– Vi har börjat riva ventilationen och känner oss inte riktigt trygga ännu, sade Nicklas Henningsson vid 07.30.

Vid åttatiden meddelade räddningstjänsten att branden var helt släckt, och klockan nio hade samtliga styrkor från Markaryd, Strömsnäsbruk, Fagerhult och Ljungby lämnat platsen.

Foto: Nicklas Henningsson

Utreds som grov mordbrand

Det är ännu oklart var branden startat och vad som orsakat den. Polisen genomför en teknisk undersökning under dagen och den initiala brottsrubriceringen är grov mordbrand.

– En polisutredning pågår och platsen är avspärrad, säger Marielle Kamp, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Foto: Nicklas Henningsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet