Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torsdag kväll kom larm om brand i en skolbyggnad i Ryd. Foto: Carl Carlert

Skolbyggnad i Ryd totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Lokalerna på Tingsryds lärcenter i Ryd förstördes under torsdagskvällen i en omfattande brand. Enligt räddningstjänsten var det brand- och rökspridning i hela byggnaden.

I  lokalerna  driver vuxenutbildningen i Tingsryd vård- och omsorgsutbildningen och barnskötarutbildningen. Totalt påverkas omkring 100 elever som den senaste tiden undervisats med distansundervisning. 

– Tur i oturen är att vi inte just nu är beroende av lokalerna. Men nu måste vi panikartat lösa det här med att fixa nytt undervisningsmaterial till de praktiska momenten, säger Tony Lundström som är rektor.

Under fredagen kommer lärare och skolledning att träffas för att diskutera framtiden.

Larmet kom till räddningstjänsten strax efter klockan 21.

– När vi kom till platsen var det en fullt utvecklad brand. Det hade brunnit ut genom fönster och genom taket, säger Sören Carlsson, insatsledare.

20-tal brandmän

Under kvällen och natten har räddningstjänsten varit på plats med som mest 20 personer från bland annat Ryd, Tingsryd och Väckelsång. Vid 7-tiden på morgonen arbetade man med eftersläckning och bevakning.

– Det tog några timmar innan branden var under kontroll. Vi trodde inledningsvis att vi skulle kunna begränsa branden mer än vad vi kunde, men ett plåttak blev så varmt att det inte gick att vara där och arbeta. Då låter man det brinna istället.

Misstänkt mordbrand

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, men har ännu inte kunnat genomföra någon teknisk undersökning.

– Eftersom det inte gått att se några direkta orsaker till branden så är den än så länge rubricerad som mordbrand. En teknisk undersökning ska göras så snart det blivit tillräckligt svalt bland brandresterna, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalestalesperson hon polisen.

Skolan stängd

I närheten av skolbyggnaden finns även en förskola, men enligt räddningstjänsten låg den i rätt vindriktning och var aldrig hotad. Tingsryds kommun har dock gått ut och uppmanat föräldrar med barn på den förskolan att hålla sina barn hemma under fredagen. Eleverna på den närliggande Trojaskolan har läsdag under fredagen. Skolan kommer därför hållas stängd.

Ingen person kom till skada i branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer