Foto: TT

Brand på HVB-hem i Bergkvara

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt under natten till lördagen på ett hvb-hem i Bergkvara, Torsås kommun. Polisen misstänker att en slängd cigarett kan ligga bakom att det började brinna i två madrasser.

Larmet kom in vid klockan 00.49 natten till lördagen om att en brand utbrutit i ett hvb-hem beläget i centrala delarna av Bergkvara, Torsås kommun.

Två boende och en personal befann sig på nedervåningen och personal när ett automatiskt brandlarm gick i gång och man fick utrymma.

”Rejäl energiutveckling”

När räddningstjänsten kom till platsen brann det med öppen låga i två madrasser i ett rum på övervåningen.

– De låg på golvet och det var rejäl energiutveckling, säger Hans Erlandsson, räddningschef på räddningstjänsten i Torsås.

Ägaren stängde dörren

Att branden inte spred sig och blev värre berodde mycket på ett rådigt ingripande från ägaren till boendet.

– Han som äger hemmet var snabbt på plats och tittade så dörren var stängd till rummet där det brann. På så sätt blev sotskadorna begränsade till det rummet och spred sig inte till övriga byggnaden, säger Hans Erlandsson.

Rökning tros ligga bakom

Att hvb-hemmet är nyrenoverat och byggt med brandceller bidrog till att branden inte spred sig. Ingen ska ha kommit till skada eller behövt uppsöka vård.

Däremot misstänker polisen att branden startade av oaktsamhet, och sannolikt cigarettrökning. Man har därför skrivit en anmälan om misstänkt allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.