Polisens presstalesperson, Evelina Olsson. Foto: SVT

Så var nyårsnatten – brandbomber och raketbeskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Brandbomber kastades mot polis i Växjö. Nyårsfirare på en balkong blev beskjutna med fyrverkeripjäs och en 18-årig som är misstänkt för blåljussabotage. Polisen har under nyårsnatten haft många händelser att hantera, men några händelser sticker ut i mängden.

I Västervik är en 18-åring misstänkt för blåljussabotage efter att ha slagit sönder rutan på en polisbil.

På Araby i Växjö blev det stökigt vid 23-tiden när två personer skulle frihetsberövas av polis på grund av fylla. I samband med ingripandet gick ett 15-tal personer till angrepp mot polisen. Totalt fem brandbomber av typen molotovcocktails kastades mot patrullerna och briserade intill personal och fordon.

– Det här ser vi allvarligt på, det hade kunnat gå riktigt illa, säger Katarina Rusin presstalesperson på polisen.

Ingen person skadades. En anmälan om våldsamt upplopp och försök till grov misshandel upprättas. Ingen har gripits.

Blev beskjutna på balkong

På Klostergatan i centrala Växjö ska personer som stod på en balkong ha blivit beskjutna med en fyrverkeripjäs.

– Det kom flera samtal om att fyrverkerier skjuts på ett vårdslöst sätt där. Senare kom en anmälan om att det skjutits mot en balkong där flera personer ska ha befunnit sig och två personer uppger att smällen har påverkat hörseln, säger Katarina Rusin.

Inbrott i två bostäder

Strax innan klockan 01 ryckte polisen ut till en adress i Fårbo i Oskarshamn sedan man fått ett larm om ett inbrott.

– Någon har brutit sig in via ytterdörren och även slagit sönder rutor, berättar polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Klockan 02.23 var det dags igen. Då upptäcktes att inbrott i Döderhult, även det i Oskarshamns kommun. Där hade någon brutit upp ett fönster och stökat till i bostaden. Det är i nuläget oklart vad som stals vid inbrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.