Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Persson är uppväxt i området och har själv sommarjobbat på bränneriet innan det lades ner 1971. I videon berättar han om restaureringen och hur brännvinet återigen tillverkas i de gamla lokalerna. Foto: William Frykfeldt/SVT

Bränneriet godkändes av kungen 1770 – nu rinner spriten igen

Publicerad

I dag är Kyrkeby bränneri i Vissefjärda utanför Emmaboda Sveriges äldsta aktiva bränneri. Lokalerna bommades igen 1971, men maskinerna bevarades och sedan millennieskiftet har Göran Persson och hans studiecirkel arbetat med att återställa bränneriet.

Det var kung Gustav III som i början av 1770-talet gav bränneriet i Kyrkeby tillstånd att tillverka 4000 liter brännvin av potatis om året. Sedan 2017 tillverkas återigen ett antal flaskor om året. Tekniken är den samman, men volymerna är lägre.

– Vi tillverkar 1700 flaskor brännvin om året.

Bränneriet fungerar dessutom som ett arbetslivsmuseum. Människor från hela landet besöker verksamheten för att få en inblick i en gammal industri. Snapsprovningar på bränneriet hör till, berättar Göran Persson.

Unikt bevarat

De gamla industrilokalerna rymmer flera plan och var unikt bevarade när han började arbeta med projektet år 2000. Det riktiga genombrottet kom 2005 när man för första gången sedan nedstängningen på 1970-talet kunde bränna sprit igen.

– Om vi säger att det här blivit plundrat – som det mycket väl hade kunnat vara – då hade det här inte kunnat vara möjligt att genomföra, säger Göran Persson.

Årets arbetsmyra

Göran Persson har varit en ledande figur i restaureringen. Av Arbetets museums vänförening har han fått utmärkelsen Årets Arbetsmyra för sitt hårda arbete.

– Det är kul att man uppmärksammas och få veta att man har gjort ett bra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.