Facket: ”Branschen måste reagera”

Uppdaterad
Publicerad

Från fackligt håll känner man till att sexuella trakasserier skett vid något enstaka tillfälle, men har inte uppfattningen att det är vanligt att kvinnliga studenter utsätts på sina praktikplatser.

– Vi är förfärade över att sånt här förekommer. Det är helt oacceptabelt och dessutom brottsligt, säger Christer Themnér, vd Sjöbefälsföreningen, en förening inom fackförbundet Ledarna.

Inte agerat aktivt

Han säger att han känner till ett fall av sexuella trakasserier mot en kvinnlig praktikant, men den händelsen ligger drygt fem år tillbaka i tiden.

– Jag har inte fått uppfattningen att det är något vanligt förekommande problem. Därför har vi inte heller agerat så aktivt i frågan.

Tar upp frågan

De fall som nu uppdagats vid Sjöbefälsskolan i Kalmar menar han gör att de nu kommer ta upp frågan för att diskutera hur man bäst kommunicerar ut budskapet att det inte blir ett acceptabelt beteende.

– Hela branschen måste reagera. Vi får försöka hitta ett sätt att ta tag i problemet tillsammans med arbetsgivarna för att få en attitydförändring. Vi måste vara tydliga med att den här typen av beteende är något som vi fördömer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.