Michael Kamrat på Växjöpolisen har 15 års erfarenhet av att utreda dödsolyckor i trafiken där det finns en misstanke om brott. Den senaste tiden har väntetiden på ett slutgiltigt obduktionsresultat blivit allt längre.
– I dag kan jag få vänta upp till 5 månader mot tidigare 1,5 månader. Konsekvensen blir att jag inte kan slutföra utredningen och fastställa om det finns misstanke om brott eller inte, säger Michael Kamrat till SVT Nyheter Småland.
Polisen får inom några dagar efter en obduktion ett preliminärt obduktionsresultat men det resultatet räcker inte till att slutföra en utredning.
– Jag kan göra mycket men inte allt. Jag måste till exempel vara säker på att personen inte avlidit på grund av till exempel en hjärtinfarkt, säger Michael Kamrat.
Läkarbrist
Enligt Rättsmedicinalverket är det bristen på rättsläkare som ligger bakom de längre handläggningstiderna. Under 2018 ligger hittills snittiden på handläggningtiden vid alla former av dödsolyckor på 84,6 dagar. 2017 var snittiden 72,8 dagar.
– Vi kan bara beklaga situationen och gör allt vi kan med de resurser vi har. Alla ärenden när någon dött är skarpa men vi måste till exempel prioritera ärenden med misstanke om mord, säger Daniel Krona som är enhetschef på den rättsmedicinska enheten i Lund.
Drabbar anhöriga
Enligt Michael Kamrat har han i dag flera utredningar som inte kunnat avslutas på grund av att han väntar på det slutliga obduktionsresultatet.
De största konsekvenserna drabbar de anhöriga och inblandade, menar Michael Kamrat.
– Det kan dröja med ersättningar från försäkringsbolag. Men detta påverkar också sorgearbetet som kan rivas upp igen vid en utdragen process, avslutar han.