Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Roos fick så sent som förra året ringa ambulans mitt i natten när en nära anhörig kollapsade. Hör henne berätta om oron för att norra Öland blir utan ambulans nattetid i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Bristen på ambulans kan få Lena att lämna norra Öland

Uppdaterad
Publicerad

Norra Öland blir helt utan ambulans nattetid från och med den första oktober. Då drar Region Kalmar in nattbemanningen på ambulansstationen i Löttorp på obestämd tid, som en följd av de kritiserade schemaändringarna. Beskedet väcker stor oro bland lokalbefolkningen.

– Att bo kvar på norra Öland? Alltså, nej. Det kommer inte vara så i framtiden, säger Lena Roos, som bor i Böda på norra Öland.

De senaste sex åren har hon själv ringt efter ambulans två gånger – och just nattetid. Senaste gången var förra året när en nära anhörig förlorade medvetandet.

– Då var det ingen som svarade på 112. Man fick beskedet ”det är många som ringer nu, försök senare”. Och så hör man detta om ambulansen och känner jag att nu kommer det ju vara så. Att ingen kommer att komma, säger hon.

Hör henne berätta mer i klippet.

Borgholm vill ha undantag

Efter beskedet om att ambulansen inte bemannas nattetid har kommunen blivit nedringda av boende på norra Öland. Det har fått kommunstyrelsen att skriva ett brev till regionstyrelsen, med en vädjan om att göra ett undantag från schemaförändringen för ambulansen på norra Öland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilko Corkovic (S) kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun. Foto: SVT

Regionrådet: ”Inte en önskvärd situation”

SVT har varit i kontakt med regionråd Mattias Adolfsson (S) som säger att han förstår oron, men att det inte går att göra undantag.

– Generellt kan man säga att det inte är en önskvärd situation som uppkommit, men det är så att vi är skyldiga att förhålla oss till kollektivatalet mellan SKR och vårdförbundet. Jag förutsätter att man även i Borgholm följer man kollektivavtal.

Däremot kommer man att försöka rekrytera ambulanssjuksköterskor för att på sikt även bemanna nattetid – så fort som möjligt, säger Mattias Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.