Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de historiska radhusen som ska få nytt liv. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Bruno Mathsson-lägenheterna blir hotellrum: ”Ljus framtid”

Publicerad

Bruno Mathsson-lägenheterna i Kosta har stått tomma ett tag. Nu vill Lessebo kommun tillsammans med Destination Kosta göra om de tidigare lägenheterna till hotellrum.

– Det finns en visningslägenhet här på sommaren och den är väldigt välbesökt, speciellt av svenska designers, så jag tror det finns en ljus framtid, säger Emil Andersson Jansson, destinationschef på Destination Kosta.

Bruno Mathsson var en svensk möbelformgivare och arkitekt och ritade de fem lägenheterna på 1950-talet. Husen ägs i dag av Lessebo kommun och har stått tomma i drygt ett år, berättar Emil A Jansson. Radhusen kommer att fortsätta vara skyddade, vilket innebär att de inte får rivas eller förvanskas.

Lessebo

– Just nu håller vi på att rusta upp dem, det behöver bytas lite tapeter och så, så nu rustar vi dem till ursprungligt utförande, säger Anjelica Karlsson (C), kommunalråd på Lessebo kommun.

Förhoppningen är att lägenheterna ska stå klara inom ett halvår.

KLIPP: Från juvel till förfall – historien om Bruno Mathssons glashus i Kosta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huset som gått från svan, till ful ankunge, och till svan igen. Se resan i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet