All produktion och distribution stoppas efter it-attacken. Foto: SVT

Bryggeri i Vimmerby utsatt för it-attack

Uppdaterad
Publicerad

Åbro bryggeri i Vimmerby blev under fredagen utsatt för ett ransomware-angrepp. Angreppet innebär att verksamheten står helt stilla. Företaget arbetar nu med att rensa datorerna och byta ut viss hårdvara för att så snart som möjligt kunna dra igång produktionen igen.

– I processindustrin i dag är hela verksamheten uppbyggd kring datorverksamhet. Så för att vara säkra stänger vi ner allt, säger Åbros vd Henrik Dunge.

– I dagsläget står vi helt stilla. I dag producerar vi ingenting och distribuerar ingenting heller.

Det var på långfredagen som bryggeriet gjorde upptäckten. Flera av företagets system fungerade inte. It-avdelningen gjorde då en undersökning.

– Då upptäckte vi att det var ett ransomware-angrepp på våra it-system, säger Henrik Dunge och fortsätter:

– Man blockerar datorn för att man vill ha pengar.

All produktion stoppad

Under påskhelgen har företaget arbetat internt med hur de ska lösa situationen. Vd:n Henrik Dunge har vad han vet inte fått några krav.

– Vi har arbetat med att rensa upp allting som inte ska vara i våra datorer. Vi byter även ut viss hårdvara som går sönder om man krypterar dem. 

De som drabbas är bryggeriets kunder, det vill säga restauranger och krögare.

– Vad ska man säga – det är så meningslöst, säger Henrik Dunge.

Intrånget har anmälts till polisen och Integritetsskyddsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.