Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företaget har sedan tidigare köpt den mark där den nya solcellsparken ska ta plats. Hör Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro, berätta mer i videoklippet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Bryggeriet i Vimmerby bygger solcellspark för att säkra energi

Publicerad

Bryggeriet Åbro i Vimmerby oroar sig över de kraftigt ökade elpriserna. Nu vill företaget ställa om och bli självförsörjande på el.

Elpriserna har under sommaren nått nya rekord. Något som oroar privatpersoner och företagare i hela landet. På bryggeriet i Vimmerby har man investerat i en ny solcellspark som ska alstra energi åt en hel fabrik.

– Vi har precis investerat i en stor solcellspark, det kommer sänka våra elkostnader enormt i slutändan. Som jag ser det kommer det vara avgörande i vårt fall om de höga elpriserna är en trend som kommit för att stanna, säger Johannes Gutman som är teknisk chef på Åbro.

Omställningen kostar drygt 50 miljoner kronor och är möjlig tack vare att företaget sedan tidigare köpt den mark där den nya solcellsparken ska ta plats.

– Strategiskt vill vi veta att vi har energi när vi behöver den, säger Johannes Gutman.

Överskottet säljs till samhället

Den el som fabriken inte behöver kommer att gå i en separat ledning från solcellsparken till samhället, vilket gör företaget till elproducent.

– Vi kommer att producera mer el än vad vi behöver, vilket gör att vi lånar ut det till abonnenter runt om oss som innebär att vi kommer få mer grön el i staden, säger Johannes Gutman.

Solcellsparken kommer, om allt går enligt plan, att stå klar i februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.