Foto: Henrik Montgomery/TT

”Budgeten försämrar för landsbygden”

Publicerad

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht presenterar i dag budgeten på lantbruksmässan på Elmia i Jönköping. LRF:s ordförande Helena Jonsson var på plats, och hon är kritisk till vägslitageskatten och handelsgödselskatten.

LRF Konsult presenterade en rapport på lantbruksmässan som visar att väldigt många av lantbrukarna är oroliga för lönsamheten inom jordbruket. Bland annat nämns konkurrensen med Ryssland.

– Och att då försämra för lantbrukarna ytterligare är defenitivt inte bra, säger Helena Jonsson, ordförande för LRF.

Höstbudget 2014

Försvårar transporter

Hon har tillsammans med Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna, och Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, skrivit en debattartikel där de kritiserar budgeten.

– Regeringens nya budgetpaket med vägslitageskatt och handelsgödselskatt leder till försämrade villkor för både landsbygden och i synnerhet lantbrukare, säger Helena Jonsson.

De tre anser bland annat att vägslitageskatten försvårar och fördyrar transporter i hela landet.

De tror inte att handelsgödselskatten som regeringen vill införa kommer att leda till minskad användning av handelsgödsel eller minskad övergödning av Östersjön. I debattartikeln skriver de tre att de hellre ser att man skulle ta till andra modernare styrmedel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet