Bussföretagen skriker efter förare

Uppdaterad
Publicerad

Bussbranschen är i stort behov av bussförare och fram till år 2020 kommer det behövas anställas 233 förare i Kalmar län och 23 förare i Kronobergs län. Det enligt branschorganisationen Transportföretagens nya rapport.

Rapporten ”Tempen på bussbranschen 2018”  slår också fast att 33 procent av bussföretagen i Kronobergs län och 23 procent av bussföretagen i Kalmar län har svårt att hitta förare.

Pensioner och körkort

Anledningen är i många fall pensionsavgångar. I Kronoberg är 32 procent av de anställda över 60 år och i Kalmar är siffran 28 procent.

76 personer i Kronobergs län kommer att gå i pension mellan 2018 och 2020 och i Kalmar län är den förväntande siffran 156 bussförare.

Dessutom är det för få som i dag har rätt sorts körkort. Därför vill Transportföretagen att det nya CSN-lånet till körkort utökas till att gälla även körkort för buss och lastbil.

– Genom att utöka behörigheterna samt vidga gruppen sökande till att även omfatta personer som studerar på vuxenutbildning eller går i gymnasiet kan vi få fler behöriga bussförare. Det gynnar dessutom hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körtkort, säger Caj Luoma chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.