Foto: Foto: Karin Walden Egholt/SVT arkiv

Bygdegårdarnas riksförbund: Nazistmöten i våra lokaler svåra att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hyrde en nazistisk organisation en bygdegård i Ljungby kommun. Det här är något som Bygdegårdarnas riksförbund försöker stoppa, bland annat genom att skriva in i hyresavtal att de som hyr ska följa demokratiska värderingar.

I riksförbundets idéprogram som antogs vid stämman 2019 står det uttryckligen att ”bygdegården är öppen för alla med demokratisk värdegrund”.

Hur stämmer detta med att hyra ut till nazister?

– Det gör det inte alls. I alla våra styrdokument har vi skrivningar som syftar till att undvika det här, säger Karin Fälldin till SVT Nyheter Småland.

Har skrivit underlag till avtal

Karin Fälldin är medveten om att det hänt vid ett flertal tillfällen att Nordiska motståndsrörelsen haft sammankomster i olika bygdegårdar runt om i landet.

– Dels har vi skrivit in i vårt förslag till stadgar för bygdegårdsföreningar att de enbart ska hyra ut till de som delar föreningens demokratiska värderingar. Dels har vi tagit fram ett avtal som föreningarna kan använda.

I avtalet måste hyresgästen intyga att de respekterar demokratiska värderingar och att de inte ljuger om syftet med mötet. Problemet är enligt Karin Fälldin att inte alla föreningar använder stadgarna och avtalen.

– Det vi rekommenderar är att bygdegårdarna, som är enskilda aktörer, följer och använder sig av dokumenten. Men vi kan inte tvinga dem till någonting.

Expo har skrivit krönika i medlemstidningen

För att informera medlemsföreningarna har riksförbundet bett tidskriften Expo att skriva en krönika i medlemstidningen där det också gått ut information om riskerna vid uthyrning.

Men om det händer flera gånger per år, då har ni väl inte riktigt lyckats med det som ni vill uppnå?

– Att någon ljuger när de hyr en lokal kommer att kunna hända igen. Det kan vi aldrig till 100 procent garantera. Att nå ut till 1433 föreningar gör man inte i en handvändning, säger Karin Fälldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.