Mustafa ”Jojje” Türkkan i sitt gatukök i centrala Oskarshamn. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Bygden sluter upp för Jojjes kök

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot att riva ett gatukök i centrala Oskarshamn växer. Kommunen gör om i centrum och i planen finns inte gatuköket med. Något som upprör inte bara ägaren utan många engagerade oskarshamnare.

Det är sedan länge bestämt att gatuköket i Oskarshamn ska rivas för att ge plats åt fler parkeringsplatser invid den ombyggda Coop-butiken. Men trots det är både ägaren Mustafa ”Jojje” Türkkan och många Oskarshamnsbor med honom upprörda.

– Jag tycker inte att kommunen kan köra över en liten företagare och ta ifrån honom sitt leverbröd för att få några parkeringsplatser till, det är skamligt, säger Elisabeth Boman, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Totalt har över 2.500 namnunderskrifter samlats in för att rädda Jojjes kök.

Vill tillgängliggöra centrum

Kommundirektören Jan Rolf Persson hänvisar till en detaljplan som trädde i kraft 2013.

– Jag tycker att man isolerar frågan för mycket om man bara pratar om parkeringsplatser, vi gör det här för att tillgängliggöra centrum bättre. Utbyggnaden av Coop förutsätter att den här byggnaden skall var borta, just nu skymmer den deras nya entré, säger han.

Jojje har erbjudits en annan central lokal, bottenvåningen i byggnaden som ligger bakom KLT:s tidigare lokaler. Men där skulle det bli allt för dyrt att driva gatuköket, och nu känner han sig lurad.

– Hyran skulle bli 24.000 i månaden. Det krävs också stora investeringar och det är inte säkert att den utrustning jag investerat i här skulle passa in där, säger Jojje.

Känner sig lurad

Idag betalar Jojje omkring 3.000 kronor i månaden för sin lokal. En medvetet låg hyra från kommunen efter att planerna på att riva köket till förmån för matvarujätten blev aktuella.

– Jag känner mig lurad, verkligen lurad. Jag tänker inte flytta härifrån, säger han.

Kommundirektören Rolf Persson säger att de är beredda att förhandla.

– Vi har erbjudit oss att förhandla, men Jojje har inte visat intresse, säger han.

Möts i hyresnämnden

Ett medborgarförslag inkom till Oskarshamns kommun i mitten på maj förra året där man vädjar till kommunen att  omförhandla och kräver att Jojjes kök ska finnas kvar på nuvarande plats. Efter medborgarförslaget har debatten trappats upp. Kommunen och Mustafa Türkkan ska mötas i hyresnämnden den 28 februari för förhandlingar. Det är en medlingsförhandling som kommer att hållas i Kalmar.

Förstår du hur Jojje känner?

– Ja, det gör jag mycket väl. Framför allt efter vi drog igång detaljplanarbetet. Men han har har vetat om förutsättningarna länge och jag tycker att vi erbjudit honom bra alternativ till lokaler. Och för oss är det viktigt att hålla de ingångna avtal vi har, säger Rolf Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer