Skanska är ansvariga för bygget av Linnéuniversitetet i Kalmar Foto: SVT

Kvinna sextrakasserades – byggbolaget hotar att sparka alla

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget Skanska kräver att en underentreprenör pekar ut vilka av deras anställda som gjort sig skyldiga till sexuella trakasserier av en kvinnlig medarbetare på Linnébygget i Kalmar. Annars får alla som jobbade den dagen sparken från bygget.

Ett 15-tal män är sedan förra veckan avstängda från sina jobb vid bygget av nya Linnéuniversitetet i Kalmar, sedan det uppdagats att en kvinnlig anställd utsatts för sexuella trakasserier på jobbet.

Kravet: Peka ut de ansvariga

Kvinnan, som fick ta emot sexuellt kränkande kommentarer av en grupp män, har inte kunnat peka ut vem i gruppen som sa vad.

Därför kräver nu Skanska, som det aktuella företaget är underentreprenör hos, att företaget identifierar vilka av deras anställda som gjort sig skyldiga till trakasserierna – annars får alla som jobbade den dagen lämna bygget.

Mia Trahn, presstalesperson på Skanska. Foto: Pressbild

– Det är jättetufft, men vi har ett stort ansvar som arbetsgivare. Vi har nolltolerans mot trakasserier, det är helt oacceptabelt, säger Mia Trahn, presstalesperson på Skanska.

Är inte detta en form av kollektiv bestraffning?

– Jo, men i dag ser vi ingen annan möjlighet. Om de inte identifierar den här gruppen män så kan de finnas kvar på arbetsplatsen och utsätta andra för samma sak. Det skulle ge helt signaler till våra underentreprenörer och medarbetare om vi inte tar krafttag och låter dem komma tillbaka, säger hon.

Två män fick sparken

Företaget har tills på fredag på sig att presentera för Skanska vilka av sina anställda som fällt kränkande kommentarer till kvinnan.

Sedan tidigare har två män, som pekats ut av kvinnan och jobbar för en underentreprenör till en av Skanskas kontrakterade underentreprenörer, fått sparken från bygget. Detta efter att de fällt sexuella kränkande kommentarer riktade mot kvinnan.

– De vill vi inte ha att göra med, de får aldrig komma tillbaka, säger Mia Trahn.

Den drabbade kvinnan ska inte ha gjort en polisanmälan om kränkningarna.

Helt rätt enligt facket

Mattias Spångberg är ombudsman för fackförbundet byggnads i Kalmar. Han säger att det var en av Byggnads medlemmar som först agerade efter uppgifterna om sexuella trakasserier.

– Jag tycker att Skanska har gjort helt rätt när de tog det här på stort allvar, säger han till SVT.

På frågan om det är okej att hota med att sparka alla från företaget som jobbade på bygget just den dagen vill Mattias Spångberg i nuläget inte ge någon kommentar.

Läs också: Byggjobbare måste gå etikkurs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.