”Vi polisanmäler alla stölderna. Men i de flesta fall kommer det ett mejl från polisen som säger att de lagt ner utredningen i brist på spaningsuppslag”, säger Staffan Dahlström som är vd på GBJ bygg. Foto: Richard Söderberg/SVT

Här hittar SVT misstänkt stöldgods på polsk näthandelssida

Uppdaterad
Publicerad

Det stjäls verktyg och utrustning från byggarbetsplatserna runt om i landet för flera miljoner kronor varje år. Enligt polisen begås majoriteten av brotten av internationella brottsnätverk. SVT Nyheter Småland har hittat mängder av misstänkt stöldgods från svenska byggföretag på en polsk näthandelssida.

Det råder en byggboom i Växjö kommun just nu. Vid varje enskild byggarbetsplats finns verktyg och utrustning till ett värde av flera miljoner kronor.

Men det här är inte bara en arbetsplatser för byggjobbare, utan också för kriminella ligor.

– Vi har inbrott minst en gång i månaden där det stjäls verktyg och utrustning. Trots att vi har rejäla låssystem på våra containrar där vi förvarar verktygen, så bryter tjuvarna upp dem, säger Staffan Dahlström som är vd för GBJ bygg.

Enligt företaget GBJ bygg så har den här spikpistolen märkt med ”GBJ” stulits från dem och sedan sålts på den polska sajten Allegro. Foto: Allegro.pl

Stölder för miljonbelopp

Byggföretaget PEAB tillhör en av de större på den svenska marknaden. Enligt dem själva stjäls det årligen verktyg, maskiner och utrustning till ett värde av 12 miljoner kronor.

GBJ bygg har sin verksamhet i Göteborg, Jönköping och Kronobergs län. För deras del rör det sig om stölder till ett värde av 600.000 kronor per år.

– Sedan tillkommer det ytterligare en kostnad eftersom det blir ett produktionsbortfall när verktyg stjäls. Produktionen står ju stilla när byggjobbarna inte kan arbeta, säger Staffan Dahlström.

Säljer märkt stöldgods

Vissa av verktygen som stulits från GBJ bygg har kunnat spårats av dem själva till den polska näthandelssidan Allegro som är en motsvarighet till det svenska Blocket.

Där hade säljaren publicerat en bild på det stulna verktyget och verkar inte oroa sig om att det är tydligt märkt med namnet ”GBJ” med en spritpenna.

– Vid de tillfällena har vi bett en polsktalande medarbetare ringa upp säljaren, men efter det samtalet försvann verktyget snabbt från sajten, säger Staffan Dahlström.

Den här batteriladdaren misstänks vara stulen och ligger ute på den polska näthandelssidan Allegro. Foto: Allegro.pl

Mängder med verktyg

När vi med en enkel sökning går in på den polska näthandelssidan hittar vi mängder med andra verktyg i form av borrmaskiner och batteridelar som är tydligt märkta med namn från andra svenska byggföretag.

Det rör sig om bland annat PEAB, Skanska och Allbygg.

Det råder ett stort mörketal kring vilka summor det årligen stjäls för från den svenska byggindustrin.

TV: Byggindustrin förlorar miljonbelopp på stölder varje år

En del av byggföretagen anmäler inte stölderna och några vi talat med säger att det inte lönar sig att anmäla stölderna till försäkringsbolagen eftersom självrisken oftast är för hög.

– Vi polisanmäler alla stölderna. Men i de flesta fall kommer det ett mejl från polisen som säger att de lagt ner utredningen i brist på spaningsuppslag, säger Staffan Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.