Byteshandel – ett växande fenomen

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att hela tiden köpa nya varor kan vi dela på resurserna mer. Det menar en forskare som nyligen besökte Linnéuniversitetet

Olika former av byteshandel är ett växande fenomen. Ett exempel är klädbibliotek där kunderna lånar kläder mot antingen arbetstid eller mot att de själva lämnar in plagg.

Karin Bradley, forskare på KTH i Stockholm, besökte nyligen Linnéuniversitetet och enligt henne räcker det inte med att utsläppen från industrierna som producerar varorna vi köper blir renare. Var och en av oss måste helt enkelt konsumera färre varor.

– Växthusgasutsläppen har ökat och det är mycket på grund av den privata konsumtionen och det är många gånger svårt att göra något åt. Vi har betraktat det som ett fält som inte politiker och samhälle ska styra så mycket utan till och med är det så att vårt samhälle till och med är uppbyggt kring en ständigt ökande konsumtion och den bidrar till tillväxt och nya jobb och så vidare, säger Karin Bradley.

Fler tjänster istället för varor

Karin Bradley menar att ett sätt att minska vår miljöpåverkan men samtidigt behålla välfärden är att vi i högre utsträckning köper en viss typ tjänster i stället för varor. Om vi till exempel hyr en borrmaskin i stället för att alla hushåll köper en egen så kan den som hyr ut få inkomster som vi genom skatt kan använda till vård, skola och omsorg.

– Det kan handla om att hitta affärsmodeller som bygger på att människor får tillgång till en tjänst till exempel då att jag får tillgång till tjänsten att åka från punkt A till B snarare än att behöva äga en bil för att göra det. Det är så att säga inriktat på utförandet snarare än ägandet och den privata varukonsumtionen. Så att mycket kan utföras i form av tjänster i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.