Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tina Sturesson (C) är ledamot i utbildningsnämnden i Växjö och vill utreda vad en stängning av Centrumskolan skulle innebära. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

C i Växjö vill utreda en stängning av Centrumskolan

Publicerad

Centrumskolan på Araby i Växjö fortsätter ha sviktande skolresultat, det står klart efter att årets slutbetyg delats ut. Av det skälet tycker Centerpartiet i Växjö att det är dags att utreda en stängning av skolan.

– Eleverna klarar inte kunskapsmålen och då måste vi testa en tuff väg, säger Tina Sturesson (C) ledamot i utbildningsnämnden.

C föreslår i skrivelsen till utbildningsnämnden att utreda hur en avveckling och stängning av Centrumskolan kan gå till.

Centrumskolan har länge dragits med problem med skolresultaten och trots extra satsningar ses ingen skillnad när årets betyg delades ut. Enligt Tina Sturesson har 18 procent av eleverna i årskurs sex inte godkända betyg, och det är enligt henne ett sämre resultat än de senaste årens.

– Det är en skola med stora utmaningar och eleverna klarar inte kunskapsmålen och då måste vi testa en tuff väg, en utredning för att stänga skolan, säger hon.

Finns redan ett uppdrag att utreda

Julia Berg (S) ordförande för utbildningsnämnden håller med om att situationen med de dåliga skolresultaten på Centrumskolan bör utredas och ser att en nedläggning är ett sista alternativ. Politikerna har redan gett ett uppdrag till förvaltningschefen att ta fram förslag på vad som kan göras för att förbättra situationen på skolan.

Björn Kleinhenz (V), förste vice ordförande för utbildningsnämnden, vill vänta in den utredning som förvaltningen fått.

– Det finns ingen anledning att göra detta nu i sommar, utan vi väntar på det uppdraget som vi har gett och låter förvaltningen återkomma med förslag, säger han.

Björn Kleinhenz (V) Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Men det har ju gjorts mycket och ändå ser resultaten ut som de gör, är det inte då dags för mer drastiska förslag?

– Det är där jag tror att vi som förtroendevalda måste lita på att förvaltningen tar fram de bästa förslagen. Det här blev ju ovan på och lite onödigt i mina ögon, säger Björn Kleinhenz (V).

Centrumskolan är en F-6 skola med runt 400 elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.