Ett normalt år diagnostiseras 3 000 svenskar med malignt melanom. Sverige ligger på fjärde plats, när det gäller hudcancer per capita. Foto: NTB/TT

Cancer spred sig hos 57-årig kvinna – vården anmäler sig själv

Publicerad

Region Kalmar anmäler sig själva till IVO, inspektionen för vård och omsorg, efter att vården missat en dottertumör till en hudcancer som opererats bort några år tidigare.

Kvinnan opererades för hudcancer på benet och fick besked av sin läkare att den var ofarlig. Men det beskedet var felaktigt och medförde dessutom att ingen utvidgad kirurgisk operation utfördes.

Två år senare upptäcktes att kvinnan hade fått en tumör i ljumsken som var en dottertumör till den typ av cancer som tidigare hade opererats bort.

Allvarlig vårdskada

Region Kalmar gör bedömningen att det rör sig om en allvarlig vårdskada som eventuellt hade kunnat undvikas om kvinnan hade fått en remiss till kirurgkliniken i första läget.

Händelsen inträffade för drygt två år sedan, och sedan dess har rutinerna vid operation av hudcancer förtydligats, enligt Mattias Alvunger, som är chefläkare inom primärvården.

– Gången är sådan att om man opererar ett födelsemärke så ska man remittera patienten för en utvidgad operation. Vid det tillfället, när den här operationen gjordes, var rutinerna för det inte lika tydliga som de är i dag, säger Mattias Alvunger till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.