Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Kalmarbon, Jennie Nilsson att berätta om bland annat kampen att få ihop pengar för behandlingen som kan rädda hennes liv. Foto: Hamed Ubaidi

Cancerdrabbade Jennie måste själv betala 2 miljoner för vård

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Nilsson drabbades av livmoderhalscancer och fick besked om att hon bara hade månader kvar att leva. Behandlingen hon nu vill göra finns inte i Sverige, men väl i USA och i Finland. Behandlingen som ges på ett privatsjukhus i Finland kostar dock över två miljoner kronor – pengar som Jennie själv måste betala.

De var förra året tvåbarnsmamman Jennie Nilsson i Kalmar fick veta att hon hade drabbats av livmoderhalscancer. Efter några besök och behandlingar trodde både hon och hennes läkare att hon var frisk.

Men i början av sommaren tidigare i år, när hon var på återbesök, fick hon veta att cancern hade spridit sig igen och att hon bara hade 6–9 månader kvar att leva. 

– Det kom som en chock både för mig och min sambo, säger Jennie Nilsson.

Behandlingen kostar 2,3 miljoner

En insamling som hon och hennes vänner startade på sociala medier i slutet av september har nu fått stor spridning.

Hittills har de samlat in ungefär 1,4 miljoner kronor. Men hon behöver 2,3 miljoner för att kunna få hela behandlingen.

– Det är vänner som skänker sina bilar, sina traktorer och tavlor. Jag är så tacksam, säger Jennie Nilsson.

Jennie är engagerad inom hästsport och har bland annat varit domare i olika tävlingar. Därifrån har hon fått mycket stöd.

 – Jag får mycket stöd av vänner. En barndomsvän som ofta är här i stallet sitter med mig och fikar, skrattar och gråter, säger Jennie. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Anna Cras, som är släkt och vän till Jennie, om rädsla och liv och död-situationen som familjen befinner sig i just nu. Foto: Hamed Ubaidi

Jennie Nilsson vill göra behandlingen på ett privatsjukhus i Helsingfors. Det är den nya amerikanska medicinen Tivdak som ingår i behandlingen som kostar mest.

”Mycket ångest”

Medicinen har ännu inte fått klartecken i Europa. Privatsjukhuset i Helsingfors kan beställa den från USA.

”Ett privat sjukhus kan i teorin använda ett läkemedel som inte är godkänt på EU-nivå. Det skulle exempelvis kunna vara godkänt i det specifika landet”, skriver Therese Smedberg, pressansvarig på Läkemedelsverket i ett mejl till SVT.

I Jennie Nilssons fall måste hon alltså själv dock betala kostnaderna.

– Tidigare fick jag mycket ångest när jag tänkte på min diagnos, att jag inte skulle få se mina barn växa upp, säger Jennie.

Jennie berättar att hon är så tacksam över att det är så många som vill hjälpa henne på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.