Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sista bilden när Omaima Jaloul tog med sin cancersjuka mamma Najwa Jaloul i förvar innan hon ska skickas till Frankrike. Foto: privat

Hennes cancersjuka mamma utvisas: ”Hon behandlas som en maskin”

Uppdaterad
Publicerad

63-åriga Najwa Jaloul som får cancerbehandling ska utvisas till Frankrike. Just nu är hon i förvar, i väntan på utvisning. Enligt förvaltningsrätten är cancerbehandlingen inte tillräckligt skäl för att Najwa Jaloul ska få stanna i Sverige.

– Min mamma behandlas som en maskin. Hon är inte en maskin, hon är en människa, säger dottern Omaima Jaloul.

Hon är mycket orolig för sin mamma, som i mars fick en aggressiv bröstcancer och som nu får cancerbehandling i Kalmar. Trots det ska hon utvisas till Frankrike.

– Att ha en cancerdiagnos i sig är inte tillräckligt för att få stanna i Sverige, det krävs mera, säger Fredrik Bergius, rådman vid förvaltningsrätten i Stockholm.

Kalmar

Det som oroar Omaima Jaloul är tiden, att inte veta hur länge mamma Najwa kommer att leva.

– Jag är orolig över vad som händer henne när hon ska utvisas. Det är mycket osäkert om hon får hjälp i Frankrike eller om hon ska skickas till Syrien.

På flykt i sju år

Najwa Jaloul flydde från Syrien till Turkiet när kriget började och bodde där i två år. I Turkiet sökte hon asyl hos FN. Frankrike sa ja till att pröva hennes ärende och hon flyttades dit.

Ett tre års väntan där fick hon avslag på sitt asylärende. Enligt dottern blev mamman utan bistånd och hade ingen plats att bo i Frankrike.

I Syrien hade Najwa arbetat på en it-säkerhetsavdelning där hon hotats till livet, enligt dottern. Efter avslaget i Frankrike flydde hon vidare till dottern i Sverige.

Dublinförordningen säger att det är det första EU-landet som man kommer till som är ansvarigt att pröva asylärendet.

Så här säger domstolen 

Rådman Fredrik Bergius var med och fattade beslutet. Han säger att en cancerdiagnos inte är tillräckligt för att få stanna.

– Allvarligheten i sjukdomen är inte det intressanta, det intressanta är till vilket land personen ska överföras. Och vad det landet har för möjligheter att tillgodose behandling för en sådan typ av sjukdom.

Hon har sin dotter och barnbarn här, visar man ingen hänsyn till det? 

– Nej, dottern är vuxen och då påverkas inte Dublinförordningens ansvarsregler. Det måste vara ett underårigt barn, säger Fredrik Bergius.

Enligt Omaima Jaloul kommer hennes mamma att utvisas till Frankrike den 12 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet