Foto: Mari-Elina Lemmetty.

Finskt sjukhus har lockat hundratals svenska cancerpatienter

Publicerad

Till cancersjukhuset i Helsingfors kommer varje år ett hundratal patienter från Sverige.

– En anledning till att de kommer till oss är att de vill få undersökning och behandling snabbare än på sina egna sjukhus, säger Tom Wiklund överläkare på cancersjukhuset Docrates i Finland.

Men sjukhuset har också fått kritik.

Cancersjukhuset Docrates i Finland är ett privat sjukhus som enbart behandlar cancerpatienter och antalet patienter från Sverige har blivit fler. Enligt sjukhusets egna siffror kom under 2017 115 nya patienter från Sverige, och under 2018 ungefär 200.

Enligt Tom Wiklund, överläkare på sjukhuset, finns det olika skäl till varför patienter kommer till Finland, förutom att spara tid vill patienterna ha en utomstående syn på behandlingen.

– En del kommer för ett få en så kallad second opinion, att någon utomstående ger en syn på sjukdomen, för att få veta om man är på rätt väg i behandling. Men en del kommer också hit för att få behandling de inte kan få hemma.

”Vill ha kontinuitet”

Men kontinuitet i vården sägs också vara ett skäl.

– Cancer är ofta en sjukdom som kan vara kronisk och många patienter har en lång relation till sjukvården hemma. Många uttrycker att det är viktigt med kontinuitet i vården med samma behandlande läkare och sjuksköterskor. Många kommer till oss för att de vill ha kontinuitet med läkare och sjuksköterskor, säger Tom Wiklund.

Men ni är ett privat sjukhus och behandlingarna kostar mycket pengar?

– Patienter som kommer till oss för behandling som kan erbjudas i Sverige kan då få sina undersökningar och behandlingar ersatta av försäkringskassan i efterskott. Men om det är en undersökning eller behandling som inte finns i Sverige så får patienten stå för kostnaden själv, i vissa fall kan en försäkring hjälpa till, säger Tom Wiklund.

Kritik mot sjukhuset

Men sjukhuset har också fått kritik. Tidigare i höstas rapporterade Dagens medicin i en artikel om läkare i Sverige som kritiserar Docrates behandling av spridd prostatacancer.

– Den här Lutetium PSMA- behandlingen ger man i flera länder, till exempel Australien, Tyskland, Österrike och i Finland både inom den privata och offentliga vården. Det finns viss forskningsdata på behandlingen, men inte tillräckligt för ett allmänt försäljningstillstånd, säger Tom Wiklund.

Enligt honom används den främst när kroppen slutat svara på annan effektiv behandling för prostatacancer.

– Många patienter svarar bra på behandlingen, men också då den används vid situationer där man inte har andra ytterligare tillgängliga behandlingar. Behandlingen har också ovanligt få biverkningar för att vara en effektiv cancerbehandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.