Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Platschefen Tommy Pettersson säger att det går mycket bra nu. Och att man fortsätter att anställa personal på Cementafabriken i Degerhamn på södra Öland. Foto: SVT

Två år efter dödsstöten – Cementafabriken på Öland anställer igen

Publicerad

Nedläggningen av cementfabriken i Degerhamn på södra Öland 2019 kom som en dödsstöt för hela södra ön. Men sedan dess har saker hänt, och nu anställs folk till fabriken på löpande band.

Endast sex personer av de sjuttiotal som jobbade på den anrika cementfabriken i Degenhamn blev kvar när ägarna bestämde sig för att lägga ner 2019. Cementa behöll dock depån med lagersilo och hamnverksamheten för att kunna forsätta leverera anläggningscement. Ledningen beslutade också att fabriken skulle fortsätta att tillverka mikrocement.

Och det är just den produkten som det nu blivit stor efterfrågan på. Hittills har man anställt fem personer och det kommer att behövas fler.

– Vi sysselsätter just nu elva personer. Vi kommer inte att bli sjuttio igen, men vi är på väg framåt och vi ser en kraftig uppgång, säger Tommy Pettersson platschef i Degerhamn.

Vad betyder det här för Degerhamn?

– Det är ju väldigt positivt naturligtvis. Varje anställning vi kan få in är ju bra. Vi ligger ju på världens ände här nere. Så vi behöver verkligen de här bitarna.

Stor efterfrågan

Mikrocement används framför allt för att täta sprickor i berg när bygger tunnlar.

– Just nu levererar vi till förbifart Stockholm. Men det går världen över. Vi har en världsunik kvalitet, och det är viktigt för det går inte att göra om jobbet när du väl har injicerat betongen. Det är anledningen till att det blivit så stor efterfrågan på just vår betong, säger Tommy Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer