”Den svenska modellen fungerar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Charles Woolfson, som är forskare i arbetsmarknadsstudier på Linköpings universitet, är Marcins fall ett exempel på att gästarbetare som sällan är med i facket är hårt utsatta i Sverige. Han menar nu att de måste få ett bättre stöd av svenska myndigheter.

Marcin fick ingen hjälp av vare sig fack eller myndigheter när han anmälde missförhållanden på djurparken. Den svenska modellen, som bygger på att det är facket som ska agera för att förändra missförhållanden, fungerade inte alls.

Marcin var inte medlem i facket och därför gjorde de ingenting. Och när han vände sig till myndigheterna sa de att det var fackets sak. 

Charles Woolfson är oroad över utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden.

– Alla de här formerna av missbruk och utnyttjande av arbetskraft växer i Sverige. Problemet är att vi inte har de lagstiftande myndigheter som krävs för att det här straffar sig. Och att lägga allt ansvar på facket känns inte riktigt rättvist, säger han till Smålandsnytt.

– Vi skulle behöva ett starkare Arbetsmiljöverk som kan hjälpa även de som inte är medlemmar i facket, säger Charles Woolfson vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet