Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefläkaren om coronautbrottet: ”Vi blev förvånade” Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Chefläkaren om coronautbrottet: ”Vi blev förvånade”

Publicerad

I onsdags konstaterades åtta fall av covid19 på Västerviks sjukhus. Chefläkare Anna Michaëlsson har sett ett ökat antal avbokningar som följd.

– Jag är rädd att det blir som i våras, att många söker vård för sent, säger hon.

Hon menar att coronautbrottet inte ska avskräcka någon från att söka vård, och att situationen hanteras väl. Men samtidigt är hon förvånad att Västervik som har varit en relativt skonad kommun nu har drabbats.

– Vi blev ganska förvånade. Vi har inte haft särskilt många fall, men nu kom det.

Upptäcktes vid utskrivning

Coronautbrottet upptäcktes vid en rutinkontroll när en patient skulle skrivas ut från sjukhuset. När testet visade positivt påbörjades en omfattande testning där fler fall upptäcktes.

– Vi vet inte hur det kunde hända. Vi är extra försiktiga hela tiden, men även om man är jättenoggrann så kan det hända att man missar, säger Anna Michaëlsson.

Vårdtagare drabbas inte

Personal som har symtom ska stanna hemma, och de som har konstaterats vara smittade likaså. Det innebär ett personalbortfall på sjukhuset, men trots det är inte chefläkaren orolig att vården ska bli lidande.

– På den drabbade avdelningen har vi intagningsstopp, så det blir färre patienter, och då behövs inte lika mycket personal, säger Anna Michaëlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer